Top najkrajšie miesta na Slovensku

Top najkrajšie miesta na Slovensku

Naše milované Slovensko nám ponúka krásne miesta na oddych, ktoré sa oplatí vidieť, preto sme vám spísali článok top najkrajšie miesta na Slovensku, ktoré sa oplatí navštíviť.

Vysoké Tatry

Na hraniciach s Poľskom sa nachádza najvyššie pohorie na Slovensku Vysoké Tatry. Väčšina pohoria sa nachádza vo výške nad 900 metrov nad morom, ale najzaujímavejšie sú tie najvyššie vrchy, ktoré našim Tatrám dominujú Kriváň (2495m) od západu, Gerlachovský štít (2654m) z južnej strany a Lomnický štít (2634m) od východu.

Medzi najkrajšie a turistami najviac obľúbené a navštevované miesta v Tatrách patrí Štrbské pleso (najvyššie položené stredisko na Slovensku – 1329m), Popradské a Skalnaté pleso, či Hrebienok. Jedno z najromantickejších miest je určite Zelené pleso.

Vysoké Tatry sú už roky populárnym miestom pre letnú turistiku alebo zimnú lyžovačku, ale sú aj vhodným kúpeľným a relaxačným miestom.

ZNÁME VRCHOLY v Tatrách


Gerlachovský štít (2.655 m) je najvyšší vo Vysokých Tatrách. Pre jeho výšku a úchvatné scenérie je jedným z najnavštevovanejších a najnáročnejších vrcholov.

Lomnický štít (2.634 m) je najnavštevovanejším vrcholom, práve pre jeho dostupnosť lanovkou. Nájdete tu najvyššie položené astronomické a meteorologické observatórium na Slovensku.

Kriváň (2.494 m) patrí do Západných Tatier a je medzi nami Slovákmi asi najpopulárnejší.

10 Naj miest v Tatranskom Národnom Parku

  1. Štrbské pleso
  2. Lomnický štít
  3. Popradské pleso
  4. Zelené pleso
  5. Rysy (2494 m)
  6. Kriváň (2494 m)
  7. Vodopád Skok
  8. Belianska jaskyňa
  9. Obec Ždiar alebo Tatranská Javorina
  10. Túra cez Priečne sedlo (2,352m) – Malou a Veľkou studenou dolinou a horské chaty Téryho chata a Zbojnícka chata

Pobyty Vysoké Tatry

Národný park Nízke Tatry

Je národný park na strednom Slovensku medzi údoliami riek Váh a Hron. Národný park a jeho ochranné pásmo zaberá celé horské pásmo Nízkych Tatier. Má rozlohu 728 km² a jeho ochranné pásmo 1 102 km², čím je to rozlohou najväčší národný park na Slovensku.

Oblasť Demänovskej Doliny nájdete ukrytú hlboko v lesoch Národného parku Nízke Tatry. Je to zároveň najnavštevovanejšia časť tohto parku a poskytuje množstvo turistických chodníčkov v lete, ale aj lyžiarských svahov v zimnom období.

Ak ste ešte neboli na najvyšších vrcholoch Nízkych Tatier Ďumbier (2043 m), Štiavnica (2025 m), Chopok (2024 m), alebo ste ešte nenavštívili Demänovské jaskyne, bude Demänovská Dolina ideálnym miestom pre vašu najbližšiu dovolenku na Slovensku.

Nudiť sa tu určite nebudete, a ak predsalen, zamierte na sever, kde sa vo vzdialenosti cca 15 kilometrov nachádza najväčší aquapark v strednej Európe Aquapark Tatralandia, prípadne do Bešeňovej, ktorá je zhruba o 5 kilometrov ďalej.

10 Naj miest v národnom parku Nízke Tatry

  1. Chopok (2 024 m)
  2. Ďumbier (2 043 m)
  3. Demänovská Dolina a Vrbické Pleso
  4. Demänovská ľadová slobody
  5. Demänovská ľadová jaskyňa
  6. Kráľova hoľa (1948 m)
  7. Jánska dolina
  8. Stanišovská jaskyňa
  9. Horská Štefánikova chata pod Ďumbierom
  10. Cesta SNP – Medzinárodná pešia turistická trasa (E8), ktorej súčasťou je aj Cesta SNP vedie aj vrcholmi Nízkych Tatier

Pobyty Nízke Tatry

Národný park Slovenský Raj

Národný park Slovenský raj je jeden z deviatich národných parkov na Slovensku, nachádzajúci sa na východnom Slovensku.

Národný park má rozlohu 194,13 km² a jeho ochranné pásmo 54,75 km², spolu 248 88 km². Nachádza sa tu 11 národných prírodných rezervácií a 8 prírodných rezervácií. Park ponúka okolo 300 km turistických chodníkov, často vybavených rebríkmi, reťazami a mostami. Nachádza sa tu okolo 350 jaskýň, z ktorých verejnosti prístupná je len Dobšinská ľadová jaskyňa, ktorá je od roku 2000 lokalitou svetového dedičstva UNESCO.

10 Naj miest v Národnom parku Slovenský raj

  1. Dobšinská ľadová jaskyňa a jej okolie
  2. Roklina Veľký Sokol
  3. Prielom Hornádu
  4. Roklina Suchá Belá
  5. Tomášovský výhľad – najkrajší výhľad v Slovenskom raji
  6. Roklina Piecky
  7. Kláštorská roklina a Kláštorisko
  8. Ferrata Kyseľ + Malý Kyseľ a Veľký Kyseľ
  9. Zejmarská roklina
  10. Dedinky alebo Stratená

Spišský hrad

Najväčší hradný stredoveký komplex v strednej Európe patrí zároveň i do prvej desiatky najväčších hradov na svete. V roku 1993 Spišský hrad a kultúrne pamiatky blízkeho okolia zapísali do Zoznamu pamiatok svetového dedičstva UNESCO.

Jánošíkové diery – Malá Fatra

Jánošíkove diery sú súčasťou Národného parku Malá Fatra a patria k tomu najkrajšiemu, čo Malá Fatra ponúka.

Jánošíkove diery sa nachádzajú v národnej prírodnej rezervácii Rozsutec. Skladajú sa z troch ucelených častí: Dolné diery, Nové diery a Horné diery. Preteká nimi Dierový potok, ktorý ich vyformoval. V Dierach sa nachádza viac ako dvadsať vodopádov, ktoré spolu vytvárajú Vodopády Dierového potoka. Jánošíkove diery sú dobre vyznačené turistickými značkami a nie je tu problém s orientáciou.

Pobyty Malá Fatra

Orava

Orava sa rozprestiera v severozápadnej časti Slovenska v Žilinskom kraji. Leží tu jeho najsevernejší bod: Babia hora (obec Oravská Polhora) na štátnej hranici s Poľskom. Malá Fatra, Chočské vrchy a Roháče sú rajom pre turistiku.

Medzi nenáročné turistické trasy patrí Kvačianská a Prosiecká dolina, Juráňová dolina, Machy či Osobitá. Medzi Stredne náročné patria Roháčske plesá, Sivý vrch, Rákoň – Lúčna či Brestová. Náročné túry vedú na sedlá, hrebene a štíty ako Ostrý Roháč, Tri kopy či Baníkov.

Priamo v Tatranskom národnom parku sa nachádza lyžiarské stredisko (Roháče – Spálená) so sedačkovou lanovkou – patrí medzi najvyššie položené lyžiarske strediská na Slovensku.

Významnou dominantou Oravy je Oravský hrad, ktorý sa nachádza na 112 m vysokom skalisku nad riekou Orava v Oravskom Podzámku.

Banská Štiavnica

Banská Štiavnica ležiaca uprostred Štiavnických vrchov na strednom Slovensku je mestom zaradeným do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Bývalé banícke mesto Banská Štiavnica je jedným z najkrajších a historicky najzaujímavejších miest na Slovensku. Pri svojej návšteve budete obdivovať historické uličky centra a aj skanzen a zároveň najnavštevovanejšiu baňu – Banské múzeum v prírode

Spravte si príjemnú prechádzku nad mesto na štiavnickú kalváriu, ktorá patrí medzi najkrajšie barokové kalvárie v Európe. Stojí na vrchu kopca Scharffenberg, odkiaľ sa vám naskytne nádherný výhľad na okolitú krajinu a mesto pod vami.

Pobyty Banská Štiavnica

Bojnícky zámok a ZOO

Bojnícky zámok je rozprávkové miesto, ktoré pripomína svetoznámy zámok z Disney rozprávok. Je to jeden z najnavštevovanejších miest na Slovensku a v strednej Európe.

Bojnická ZOO je priateľská deťom, okrem toho, že tu deti majú možnosť vidieť krásne zvieratká, môžu sa dosýta pohrať na detskom ihrisku, vychutnať si spolu s vami pohľad z vyhliadky na Bojnický zámok. V samotnej ZOO sa nachádza 355 druhov zvierat. Pred vstupom do areálu zoologickej záhrady nájdete tiež veľa obchodíkov so suvenírmi a hračkami, reštauráciu, občerstvenie a detské ihrisko.

Čičmany

Čičmany sú obec na Slovensku v okrese Žilina. Známe sú svojou zachovalou ľudovou architektúrou

Prírodné múzeum, ktoré sa rozprestiera v doline Strážovských vrchov stojí za návštevu. Motívy, ktoré zdobia tunajšie budovy nakreslili ženy, a objavujú sa na krojoch a obrusoch.

Smolenický zámok

Jednou z najväčších turistických atrakcií východného úpätia Malých Karpát je rozprávkový Smolenický zámok. Patrí k najvýznamnejším romanticky upraveným stavbám na Slovensku podľa vzoru stredofrancúzskych zámkov. Smolenickému zámku dominuje mohutná veža s vyhliadkovou terasou.


Ak máte nejaké otázky k článku top najkrajšie miesta na Slovensku kľudne nás môžete kontaktovať radi vám poradíme.