Zoznam menej rizikových krajín, ktoré možno navštíviť

Zoznam menej rizikových krajín

Posledná aktualizácia: 18.11.2020

Zoznam menej rizikových a rizikových krajín, a taktiež podmienky pri návrate z krajín všetky aktuálne informácie nájdete na stránke ministerstva zahraničných vecí.

Posledná aktualizácia: 8. októbra 2020 (Nemecko)

Posledná aktualizácia: 6. októbra 2020 (Cyprus)

Článok pravidelne aktualizujeme o nové informácie!

Posledná aktualizácia: 15. septembra 2020 (Česko, Švédsko, Bulharsko, Kanada)

Medzi rizikové krajiny pribudne od 18. septembra 2020: Česko

Posledná aktualizácia: 7. septembra 2020 (Estónsko)

Posledná aktualizácia: 4. septembra 2020 (Maďarsko)

Posledná aktualizácia: 2. septembra 2020 (Cyprus)

Posledná aktualizácia: 31. augusta 2020 (Maďarsko, Lotyšsko, Litva)

Posledná aktualizácia: 28. augusta 2020 (Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Malta)

Od 7. septembra každý cestujúci, ktorý prilieta na Slovensko z ktorejkoľvek krajiny, musí vyplniť Formulár na vyhľadanie cestujúceho v súvislosti s ochranou verejného zdravia (Public Health Passenger Locator Form).

Rizikové regióny od 1.9. z epidemiologického hľadiska:
(Po návšteve týchto regiónov nie je nutné ísť na test či do karantény. Cestujúci však majú zvážiť, či nevyhnutne potrebujú cestovať.)

  • Česko – hlavné mesto Praha, kraj Vysočina
  • Rakúsko – hlavné mesto Viedeň, Horné Rakúsko, Tirolsko
  • Poľsko – Pomoranské vojvodstvo, Malopolské vojvodstvo, Sliezske vojvodstvo
  • Grécko – Notio Aigaio, Ionia Nisia, Kentriki Makedonia
  • Anglicko – Tayside, North West
  • Írsko – Mid-East, Mid-West
  • Estónsko – Ida-Viru Maakond
  • Dánsko – Midtjylland

Medzi rizikové krajiny pribudnú od 1. septembra 2020:
Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Malta
Minister odporúča, aby sa Slováci z týchto krajín dovtedy vrátili. Ak to nestihnú, pôjdu do karantény, ktorú skrátili zo 14 na 10 dní, testovať sa bude až po 5 dňoch.

Posledná aktualizácia: 26. augusta 2020 (Cyprus)

Posledná aktualizácia: 25. augusta 2020 (Slovensko, Rakúsko)

Posledná aktualizácia: 21. augusta 2020 (Veľká Británia, Nórsko, Maďarsko)

Radi by ste vedeli, ktoré krajiny sú bezpečné a kam je možné cestovať bez nutnosti preukázania COVID-19 testu a bez povinnosti absolvovať karanténu po príchode domov?

Prinášame vám článok o tom, ktoré krajiny sú považované za bezpečné a kam je možné momentálne cestovať.

Článok aktualizovaný dňa 14.8.2020

Do 1. septembra nebude konzílium slovenských odborníkov prehodnocovať zavedenie nových štátov do červenej zóny. Konzílium namiesto toho zadefinovalo rizikové regióny v jednotlivých krajinách. To znamená, že v týchto rizikových regiónoch si treba dávať extra pozor, ale naďalej platí, že sú považované za zelené, takže sa môžete odtiaľ domov vrátiť bez nutnosti karantény či testu na COVID-19.

Rizikové regióny Európy podľa slovenských odborníkov:

  • Belgicko
  • Česko = Praha
  • Dánsko = Midtjylland
  • Estónsko = Tartumaa, Harju Maakond
  • Francúzsko = Provence-Alpes-Côte d’Azur, Île-de-France, Mayotte
  • Holandsko = Noordholland, Sudholland
  • Chorvátsko = Vukovarsko-sriemska župa, Splitsko-dalmatínska župa
  • Írsko = Midlands, Mid-East
  • Malta
  • Poľsko = Sliezske vojvodstvo, Malopoľské vojvodstvo
  • Španielsko
  • UK = Grampian

    Článok aktualizovaný dňa 13.8.2020

Tieto krajiny označil slovenský krízový štáb za bezpečné

Môžete sa odtiaľ domov vrátiť bez nutnosti karantény či testu na COVID-19 + info, do ktorých krajín je potrebné sa registrovať a vyplniť vstupné formuláre.

  • Belgicko patrí od 1. septembra 2020 medzi rizikové krajiny, po návrate treba absolvovať povinnú karanténu, nahlásiť sa na úrade a na 5. alebo 6. deň aj test na koronavírus hradený štátom, 48 hod. pred vstupom do Belgicka treba vyplniť tento online formulár, ak ste držiteľom mobilného telefónu, ak nie ste držiteľom mobilného telefónu treba vyplniť tento formulár (je potrebné ho vytlačiť a mať ho so sebou). Formulár vypĺňa každá osoba staršia ako 16 rokov; spolucestujúca osoba mladšia ako 16 rokov sa uvádza vo formulári rodiča. Ak osoba mladšia ako 16 rokov cestuje sama, vypĺňa formulár samostatne. Výnimka na vyplnenie formulára sa vzťahuje na osoby, ktoré cestujú iným dopravným prostriedkom ako lietadlo alebo loď, a ktoré sa zdržia menej ako 48 hodín na území Belgicka alebo ktoré sa zdržia menej ako 48 hodín mimo územia Belgicka.
  • Bulharsko – sa od 18. septembra stáva bezpečnou krajinou môžete sa odtiaľ domov vrátiť bez nutnosti karantény či testu na COVID-19.
  • Cyprus – zaradil Slovensko, Rakúsko, ČR a Maďarsko z bezpečnostnej kategórie B do kategórie C, od 9. októbra tak slovenskí turisti prakticky nemôžu pricestovať za účelom dovolenky na Cyprus.
  • zaradil Slovensko, Rakúsko, ČR a Maďarsko z bezpečnostnej kategórie A do kategórie B, od 5. septembra, tak po prílete na Cyprus treba potrebné ukázať negatívny test na COVID-19 nie starší ako 72 hodín aj pri letoch zo Slovenska, Viedne, Budapešti či Prahy. Turisti sa pred odletom musia registrovať a vyplniť tzv. Cyprus Flights Pass. Ak tak neurobia, hrozí ím pokuta až 300 eur priamo na letisku. Od 28.8.2020 pri odlete z Rakúska je potrebné po prílete na Cyprus sa preukázať testom na COVID-19 nie starším ako 72 hod!

Tip letenky na Cyprus – Paphos

  • Česko sa do 18. septembra stáva rizikovou krajinou. Ktokoľvek sa vráti z územia Česka s výnimkou pendlerov do 30 km od najbližšieho hraničného priechodu, študentov, pedagógov, výskumníkov, zdravotníkov, poľnohospodárov, sociálnych pracovníkov, pracovníkov v kritickej infraštruktúre, niektorých športovcov a umelcov (vraciame sa k výnimkám z jari – presnejšie budú definované v uznesení ÚVZ) musí prísť buď s negatívnym testom nie starším ako 72 h., alebo prostredníctvom formuláru e-hranica nastúpiť do 5 dňovej domácej karantény a následne byť testovaný. Možnosť výberu 72 h. negatívny test vs. karanténa a testovanie bude umožnené pre všetky krajiny EÚ.
  • Estónsko – Od 7. septembra je Slovensko v rámci Estónska vedené na zozname rizikových krajín. Pre občanov SR cestujúcich priamo zo Slovenska alebo cez rizikové štáty, ako napr. Česko, Rakúsko, Poľsko, Maďarsko sa vzťahujú nové pravidlá a obmedzenia. Po príchode do Estónska je povinná 14-dňová karanténa, ktorá sa od 1. septembra dá nahradiť dvoma negatívnymi testami na COVID-19.
  • Dánsko – Pri ceste do Dánska musíte preukázať ubytovanie aspoň na 6 nocí
  • Fínsko
  • Francúzsko Francúzsko patrí od 1. septembra 2020 medzi rizikové krajiny, po návrate treba absolvovať povinnú karanténu, nahlásiť sa na úrade a na 5. alebo 6. deň aj test na koronavírus hradený štátom.
  • Grécko – Od všetkých cestujúcich prichádzajúcich do Grécka sa vyžaduje vyplnenie online formulára (The Passenger Locator Form – PLF), ktorý je potrebné odoslať najneskôr 24 hodín pred vstupom do krajiny (v anglickom jazyku). Vo formulári je potrebné uviesť údaje ako napr. odkiaľ osoba cestuje, dĺžku predchádzajúcich pobytov v iných krajinách či adresu svojho pobytu v Grécku. Po odoslaní formulára dostane každý cestujúci potvrdzujúci mail o registrácii v online systéme a následne (v deň príchodu do Grécka) osobný QR kód, ktorý musí byť predložený pri príchode do Grécka v tlačenej alebo elektronickej podobe (napr. v mobile). Ak preprava začína skôr, ako v deň príchodu do Grécka, cestujúci môžu nastúpiť na cestu (napr. nastúpiť na palubu lietadla) po predložení potvrdzujúceho e-mailu. V opačnom prípade hrozí pokuta až do výšky 500 EUR. Turisti z niekoľkých európskych krajín budú môcť ísť do Grécka od 17. augusta len s negatívnym testom na koronavírus, ktorý nie je starší ako 72 hodín. Opatrenie sa dotkne cestujúcich z Česka, Švédska, Belgicka, Holandska a Španielska. Negatívny test budú v Grécku požadovať od všetkých, čo do krajiny vstúpia cez pozemné hranice, vrátane gréckych občanov. Pri vstupe do Grécka je nutné počítať s náhodným testovaním prichádzajúcich osôb.
  • Holandsko patrí od 1. septembra 2020 medzi rizikové krajiny, po návrate treba absolvovať povinnú karanténu, nahlásiť sa na úrade a na 5. alebo 6. deň aj test na koronavírus hradený štátom. Pred cestou do Holandska treba vyplniť zdravotný formulár.
  • Chorvátsko – patrí od 1. septembra 2020 medzi rizikové krajiny, po návrate treba absolvovať povinnú karanténu, nahlásiť sa na úrade a na 5. alebo 6. deň aj test na koronavírus hradený štátom. Odporúčame pred cestou do Chorvátska vyplniť online formulár na stránke entercroatia.mup.hr, ktorý je určený na urýchlenie vybavenia turistov/prechodu cez hranice. V prípade, ak tak občania neurobia vopred, musia rátať so zdržaním pri vstupe do Chorvátska. Formulár je k dispozícii aj v slovenskom jazyku.

Tip na letenky do Chorvátskeho – Splitu

  • Írsko – Pred cestou treba vyplniť nasledujúci formulár.
  • Kanada – sa od 18. septembra stáva bezpečnou krajinou môžete sa odtiaľ domov vrátiť bez nutnosti karantény či testu na COVID-19.
  • Lichtenštajnsko
  • Litvaod 31. augusta zavedie povinnú karanténu pre cestujúcich prichádzajúcich zo Slovenska, test na COVID-19 sa pre našincov zatiaľ nevyžaduje. Cestujúci prichádzajúci zo Slovenska, ČR alebo Rakúska do Lotyšska a Litvy musia absolvovať 14-dňovú karanténu. Pri príchode do Lotyšska sú cestujúci povinní vyplniť dotazník s kontaktnými informáciami, adresou, kde budú tráviť izoláciu, a so zoznamom krajín, ktoré za posledných 14 dní navštívili.
  • Do Litvy je možné pricestovať bez povinnosti absolvovať 14-dennú povinnú karanténu, ak v krajine, z ktorej osoba prichádza, počet nakazených za posledných 14 dní nepresiahol 16 prípadov na 100 000 obyvateľov (patrí sem aj Slovensko). V prípade, že sa počet nakazených pohybuje medzi 16-25 (žltá kategória), je povinné absolvovať 14 dennú karanténu. Ak počet nakazených presahuje 25 (červená kategória), je do Litvy vstup zakázaný. Pri príchode z, resp. tranzite Rakúska a Poľska je povinná 14 denná karanténa. Príchod cudzincov z/cez Česko je od pondelka (3. augusta) zakázaný. Po príchode z alebo tranzite cez krajiny zasiahnuté ochorením Covid-19 (žltá a červená kategória) je povinné sa do 12 hodín od príchodu do krajiny registrovať prostredníctvom vyplnenia formuláru na stránke Národného centra verejného zdravia.
  • LotyšskoCestujúci prichádzajúci zo Slovenska, ČR alebo Rakúska do Lotyšska a Litvy musia absolvovať 14-dňovú karanténu. Pri príchode do Lotyšska sú cestujúci povinní vyplniť dotazník s kontaktnými informáciami, adresou, kde budú tráviť izoláciu, a so zoznamom krajín, ktoré za posledných 14 dní navštívili. Občania a rezidenti Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru a Švajčiarska, ako aj osoby s trvalým pobytom v týchto krajinách môžu vstúpiť na územie Lotyšska bez povinnej 14-dennej karantény, ak počet prípadov v ich krajine pôvodu nepresiahol 16 prípadov na 100000 obyvateľov. V prípade, že počet prípadov presiahol hranicu 16 na 100000 obyvateľov, musia absolvovať povinnú 14-dennú karanténu. Občania SR, ktorí pri príchode do Lotyšska tranzitovali cez Rakúsko, Poľsko alebo Česko, musia naďalej podstúpiť povinnú 14 dennú karanténu. Pred vstupom do krajiny je potrebné sa zaregistrovať prostredníctvom formulára stiahnúť si a vypniť dotazník na vstup do Lotyšska . Občania SR, ktorí pri príchode do Lotyšska tranzitovali cez Rakúsko alebo Česko, musia od 24. júla podstúpiť povinnú 14 dennú karanténu. Ak teda letíte cez Viedeň alebo Prahu, musíte ísť do izolácie po prílete do Rigy.
  • Maďarsko Vstup do Maďarska v septembri pre Slovákov je možný len s preukázaním negatívneho testu na COVID-19.Od 1. septembra uzavrie hranice pre cudzincov, chce tak zabrániť šíreniu koronavírusu v krajine. Maďari vracajúci sa zo zahraničia budú musieť ísť do karantény, opustiť ju budú môcť len po dvoch negatívnych testoch. Platí to pre všetky krajiny. Maďarsko zakázalo aj odlety zahraničných turistov, prílety sú povolené, ale aerolinky vám ich nemusia umožniť, mzv.sk odporúča preveriť každý odlet s aerolinkami. Cudzinci (vrátane občanov SR), ktorí prichádzajú z území „žltých krajín“ a nemajú výsledky testov, sa pri vstupe na územie Maďarska podrobia lekárskej prehliadke (meranie telesnej teploty). Čo je však najviac dôležité – našim občanom je umožnený tranzit z letiska v Budapešti do SR pri dodržaní týchto dvoch podmienok: na letisku musia podpísať čestné prehlásenie, že do 24 hodín opustia územie Maďarska. Maďarsko musia opustiť výhradeným humanitárnym koridorom a cez určený hraničný priechod.
  • Maltapatrí od 1. septembra 2020 medzi rizikové krajiny, po návrate treba absolvovať povinnú karanténu, nahlásiť sa na úrade a na 5. alebo 6. deň aj test na koronavírus hradený štátom.
  • Po príchode do krajiny musia cestujúci vyplniť dva vstupné formuláre. Prvý formulár sa týka vyhlásenia o tom, že cestujúci nebol v posledných 14tich dňoch v žiadnej rizikovej krajine, v druhom formulári uvedú miesto svojho pobytu a súhlas, aby ich mohli maltské úrady v prípade potreby vyhľadať.
  • Monako
  • Nemecko Nemecko 8. októbra zaradilo na svoj zoznam rizikových oblastí päť slovenských regiónov – konkrétne Bratislavu, Žilinu, Prešov, Nitru a Trnavu. Cestujúci z týchto oblastí musia ísť v Nemecku do karantény, kým nemajú negatívny test na koronavírus.
  • Nórsko – Občania SR môžu využívať Medzinárodné letisko Franza Liszta v Budapešti bez obmedzení v súčasnosti len na odlety a prílety do/z krajín zelenej zóny. Ak by chceli priletieť z niektorej „žltej krajiny“ (napríklad Spojené kráľovstvo, Nórsko či Japonsko), musia predložiť výsledky až 2 negatívnych testov na COVID-19. Tieto testy je potrebné absolvovať v rámci piatich dní s odstupom 48 hodín. Výsledky testov musia byť v maďarskom alebo anglickom jazyku. Po splnení týchto podmienok bude osobám umožnený vstup na územie Maďarska bez obmedzení. Cudzinci, ktorí prichádzajú z území „žltých“ krajín a nemajú výsledky testov na COVID-19, sa pri vstupe na územie Maďarska podrobia lekárskej prehliadke, ktorú sú povinní tolerovať. Ak lekárska prehliadka odhalí podozrenie na ochorenie, zakážu im vstup na územie Maďarska. Ak lekárska prehliadka neodhalí podozrenie ochorenia, je nariadená 14-dňová domáca karanténa. Príslušný úrad vydá rozhodnutie, ktoré týmto občanom umožní absolvovať dvakrát test na COVID-19 so 48 hodinovým odstupom.
  • Poľsko
  • Rakúsko – Vstup do Rakúska bez obmedzení (bez povinnosti 10-dňovej domácej karantény a negatívneho PCR-testu) platí pre skupinu bezpečných krajín, t.j.: všetky štáty EÚ (okrem Bulharska, Rumunska, Portugalska, Švédska a vnútrozemského Španielska), ďalej pre Švajčiarsko, Lichtenštajnsko, Nórsko, Island, Veľkú Britániu, ako aj Andorru, Monako, San Maríno a Vatikán. Podmienkou zároveň je, že osoby sa zdržovali posledných desať dní výlučne v niektorom z týchto štátov. Vstup do Rakúska bez obmedzení však zároveň nevylučuje, že môžu byť vykonávané námatkové hraničné kontroly zamerané hlavne na cestovateľskú anamnézu a aktuálny zdravotný stav cestujúcich. Pre občanov Rakúska, EÚ, Európskeho hospodárskeho priestoru a Švajčiarska, ako aj pre všetky osoby s úradne nahláseným alebo s obvyklým pobytom v Rakúsku a tiež pre osoby s legálnym titulom na pobyt v Rakúsku, a to pokiaľ prichádzajú z krajiny definovanej ako „s COVID-zvýšeným rizikom“ . V tejto skupine je podmienkou príchodu/vstupu do Rakúska (nie tranzit) povinnosť predložiť negatívny PCR-test, ktorý nie je starší ako tri dni. Kto sa takýmto testom nemôže preukázať pri návrate/príchode (nie tranzite) do Rakúska, je povinný okamžite nastúpiť domácu 10-dňovú karanténu a zároveň je povinný predložiť takýto negatívny test dodatočne, najneskôr však do 48 hodín. Po predložení negatívneho testu je možné domácu karanténu predčasne ukončiť. V prípade porušenia tohto nariadenia hrozí pokuta v správnom konaní až do výšky: 1450 eur. Ak od vás po prílete na letisku bude Viedeň vyžadovať negatívny test na COVID-19 alebo karanténu – preukážte slovenské občianstvo a platný lístok na vlak alebo autobus smerujúci na Slovensko. Tranzitujúci Slováci nemusia do karantény ani na test. Pre tranzit napr. z letiska Viedeň na Slovensko potrebujete vyplniť tzv. Entry and Transit Declaration. Pri prejazde Rakúskom je potrebné vyplniť nové tlačivo o tranzite. Tlačivo sa týka iba dovolenkárov vracajúcich sa na Slovensko cez Rakúsko. Pokiaľ idete do Rakúska priamo zo Slovenska na výlet či nákup, tlačivo nepotrebujete. Rakúske orgány odporúčajú tranzitujúcim osobám mať toto tlačivo už vytlačené a vypísané, aby sa predišlo zbytočným kolónam na hraničných priechodoch. Tlačivo v anglickom a nemeckom jazyku.
  • Slovensko – Na slovensko-rakúskych hraniciach sú v určitých časových intervaloch vykonávané zdravotné kontroly – meranie telesnej teploty. Môže teda pri vstupe do Rakúska dochádzať k zdržaniu. Vstup do Rakúska zo Slovenskej republiky pre občanov SR je v týchto dňoch možný bez ďalších obmedzení s výnimkou prípadného zdržania z dôvodu kontroly. Každý cestujúci na našich letiskách od 7. septembra vyplní, odkiaľ prichádza a kde sa bude zdržiavať. Ministerstvo dopravy na to spustí špeciálny portál.
  • Slovinsko
  • Španielskopatrí od 1. septembra 2020 medzi rizikové krajiny, po návrate treba absolvovať povinnú karanténu, nahlásiť sa na úrade a na 5. alebo 6. deň aj test na koronavírus hradený štátom. Rakúske ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok 6.8.2020 varovalo pred cestou do Španielska s výnimkou Baleárskych a Kanárskych ostrovov, pretože sa zvyšuje obava, že sa turisti môžu v niektorých vnútrozemských oblastiach a Katalánsku nakaziť koronavírusom. Toto opatrenie nadobudne účinnosť od pondelka 10.8.2020 a ľudia, ktorí sa vracajú do Rakúska, budú musieť predložiť negatívny test na COVID-19, uviedlo ministerstvo. V prípade Slovákov cestujúcich z letiska Viedeň sa test nevyžaduje, ak majú platný lístok smerom na Slovensko a cez Rakúsko len tranzitujú. Všetci cestujúci, ktorí smerujú do Španielska musia pred odletom vyplniť elektronický formulár dostupný na stránke https://spth.gob.es/ po registrácii cestujúci obdrží QR kód, ktorý je povinný predložiť po prílete do Španielska. Kanárske ostrovy bezplatne poistia všetkých cestujúcich, ktorí prídu na ostrovy od 5.8.2020, poistenie hradí liečebné náklady či repatriáciu spojenú s ochorením COVID-19, opatrenie začalo platiť okamžite a na jeden rok. Poistenie zabezpečuje úhradu liečebných nákladov, repatriáciu, prípadne predĺženie pobytu v prípade, že k nákaze Covid-19 dôjde pri pobyte na Kanárskych ostrovoch.
  • Švédsko – sa od 18. septembra stáva bezpečnou krajinou môžete sa odtiaľ domov vrátiť bez nutnosti karantény či testu na COVID-19.

Tip letenky na Malorcu

  • Švajčiarsko
  • Taliansko – Pri ceste do Talianska treba vyplniť vyhlásenie. Dostupné je v talianskom alebo anglickom jazyku. Pri vstupe do Talianska musia Slováci vyplniť vyhlásenie (autodichiarazione) a odovzdať ho dopravcovi alebo sa ním preukázať v prípade kontroly policajnými zložkami. Všetci cestujúci, ktorí cestujú na Sardíniu (Cagliari), musia pred odletom vyplniť registračný formulár dostupný na webových stránkach tamojšieho úradu.
  • Veľká Británia – Pred vstupom do krajiny je potrebné zaregistrovať sa a vyplniť takzvaný passenger locator form. Veľká Británia od soboty 22. augusta opäť zavedie povinnosť 14-dňovej karantény pre niektoré krajiny. Týka sa to všetkých cestujúcich z Chorvátska, Rakúska a karibského štátu Trinidad a Tobago.Toto nariadenie sa týka aj Slovákov, ktorí odlietajú z Viedenského letiska. Jediné riešenie ako sa viete tomuto vyhnúť, je zmeniť miesto odletu z Viedne napr. na Bratislavu alebo iného letiska napr. v Česku, v Maďarsku alebo v Poľsku nakoľko všetky tieto krajiny ostávajú zatiaľ na zelenom zozname.Pri opačnom smere, pri letoch z UK na Slovensko/Rakúsko sa nič nemení a aj naďalej môžete prilietať bez nutnosti karantény.

Zoznam krajín, ktoré sú bezpečné a môžete vycestovať bez nutnosti karantény, ale vyžaduje sa mať test na COVID-19

  • Faerské ostrovy – Krajina vyžaduje test na COVID-19 pre všetkých, okrem detí do 12 rokov. Podľa oficiálných informácií si bude musieť od 11. júla každý za test zaplatiť sám. Podrobné informácie týkajúce sa podmienok vstupu na územie Faerských ostrovov z otvorených a zatvorených krajín, podmienok absolvovania povinných testov na ochorenie COVID-19, podmienok karantény a ďalších tematických okruhov sú uvedené na webovej stránke, ktorú na účel informovania zriadila vláda Faerských ostrovov.
  • Island – Cestujúcim z EÚ/EHP krajín, ktorých pobyt na Islande je kratší ako 10 dní je daná možnosť výberu medzi vykonaním testu na Covid-19 po príchode na Island, alebo dvojtýždňovou domácou karanténou. Pred príjazdom sú cestujúci povinní vyplniť registračný formulár ohľadne pravidiel COVID-19 kontroly. Rovnako je cestujúcim odporúčané si stiahnuť mobilnú aplikáciu Rakning C-19. Za test zaplatia pasažieri po príchode na Island 70 eur, v prípade, že si ho zaplatia vopred tak približne 58 eur. Výnimku majú deti narodené od roku 2005.

Nenašli ste krajinu, ktorú ste hľadali?Kompletný zoznam všetkých krajín nájdete priamo na stránke Ministertsva zahraničných vecí.

Podmienky pri návrate z ostatných krajín

Pri príchode z ostatných krajín je potrebné bezprostredne po návrate kontaktovať regionálny úrad verejného zdravotníctva v SR, ktorý zabezpečí, aby tieto osoby najskôr na piaty deň po príchode absolvovali test na ochorenie COVID-19. Až do doby obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 sú osoby povinné zostať v domácej izolácii.