Chorvátsko úplne otvorí hranice vrátane Slovenska

Chorvátsko úplne otvorí hranice vrátane Slovenska

Chorvátsko úplne otvorí hranice vrátane Slovenska.

Chorvátsko úplne otvorí hranice pre občanov desiatich štátov Európskej únie vrátane Slovenska. Povedal to chorvátsky premiér Andrej Plenkovič. Cestovné obmedzenia, ktoré krajina zaviedla pre pandémiu nového koronavírusu, sa po novom nebudú týkať občanov Slovenska, Rakúska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Slovinska, Nemecka, Estónska, Litvy a Lotyšska. Zoznam krajín plánujú neskôr rozšíriť.

Pre urýchlenie vstupnej procedúry odporúča chorvátska vláda návštevníkom dopredu vyplniť elektronickú registráciu. V prípade, ak tak občania neurobia vopred, musia rátať so zdržaním pri vstupe do Chorvátska. Formulár je momentálne k dispozícii v anglickom a chorvátskom jazyku, neskôr bude aj v slovenskom jazyku.

S účinnosťou od 28. mája 2020 môžu vstúpiť občania SR do Chorvátska bez špecifikácie dôvodu návštevy.

Počas pobytu v Chorvátsku musia návštevníci dodržiavať všeobecne platné nariadenia Úradu verejného zdravia. Pri vstupe na územie Chorvátska nie je potrebné preukázať sa testom na COVID-19.

Otvorenie hraníc je súčasťou úsilia Záhrebu oživiť cestovný ruch oslabený obmedzeniami proti koronavírusu. Chorvátsko, ktoré má jednu z najslabších ekonomík v EÚ, je značne závislé od turizmu na svojom jadranskom pobreží.

Ak máte nejaké otázky kľudne nás môžete kontaktovať radi vám poradíme.