Tip na výlet: Krásny Lednicko valtický areál na Južnej Morave

Lednicky zamok Lednicko valtický areál

Milí cestovatelia volám sa Jarka a som zakladateľkou dovolenkujlacno.sk a prinášam vám tip na výlet do krásneho Lednicko valtického areálu na Južnej Morave.

Nedávno som bola na výlete v Lednicko valtickom aréali s mojou rodinou a veľmi sa nám tam páčilo, tak som sa rozhodla, že vám dám tip na výlet, aby ste si aj vy mohli spraviť pekný výlet na toto rozprávkové miesto.

Lednicko valtický areál

Je areál s rozlohou takmer 240 km² poskytuje svojim návštevníkom viacero zaujímavých atrakcií. Lednicko valtický areál patrí medzi najkrajšie komplexy v Čechách. Od roku 1996 je zapísaný ako súčasť svetového a kultúrneho dedičstva UNESCO. Nachádza sa medzi Lednicami, Valticami a Břeclavom. Jeho hlavnými časťami sú Valtický zámok, ktorý bol hlavným sídlom Lichtensteinú a Lednický zámok, ktorý slúžil ako rekreačné sídlo.

Zámok Lednice

Rozprávkový zámok v Ledniciach je obklopený parkom, Minaretom a Janohradom (Janův hrad). Zámok je možné si pozrieť aj zvnútra robia sa v ňom prehliadkové okruhy. Po návšteve zámku môžete vyraziť od Maurskej vodárne konským povozom okolo loveckého kaštieľa k Janohradu. Cesta je dlhá cca 3 km a trvá asi 25 minút. Po návšteve Janohradu, sa môžete plaviť loďou k Minaretu. Plavba je dlhá cca 4 km a trvá asi 30 minút. Po návšteve Minaretu sa potom môžete vrátiť pešo cca 2 km k zámku, alebo môžete aj na spiatočnej ceste využiť lodičku alebo konský povoz.

My sme išli pešo cez turistickú trasu k Minaretu, a odtiaľ sme sa zviezli loďkou k Janohradu. Z Janohradu sme išli konským povozom. Ako sme išli na konskom povoze cez lesík, tak tam bolo strašne veľa komárov ešte, že sme so sebou mali repelent. Kto sa tam najbližšie budete chystať na výlet určite si aj vy zoberte so sebou repelent.

Janohrad (Janův hrad)

Janohrad je romantická napodobenina zrúcaniny starého hradu. Hrad pôvodne slúžil ako lovecký zámoček a zhromažďovalo sa tu panstvo pred poľovačkou a po poľovačke sa tu usporadúvali hostiny. Janovhrad stojí na okraji Lednicko valtického areálu.

Minaret

V Lednickom parku, približne 2 km severne od zámku, stojí rozhľadňa Minaret, meria takmer 60 m a na jej hornú časť vedie 302 schodov. Viete sa k nej dostať pešo turistickou trasou alebo turistickými loďkami, alebo po prašných cestách konským záprahom.

Ponuka pobytov v Ledniciach

Zámok Valtice

Prekrásny zámok slúžil Lichtenštejnom ako rodinné sídlo. Zámok je možné si pozrieť aj zvnútra robia sa v ňom prehliadkové okruhy. Prehliadka celého sídla, vrátane parku a príjemnej vinárne v areáli vám zaberie celé popoludnie. Zámok Valtice sa nachádza neďaleko mesta Brěclav a v blízkosti hraníc s Rakúskom. Valtice sú vínárenským centrom južnej Moravy a sídli tu Národné vinárske centrum prevádzkujúce verejnú degustačnú expozíciu salón vín ČR, takže kto máte radi vínko určite si nenechajte ujsť degustáciu rôznych vín.

Čo vidieť v okolí Valtíc

  • Kolonáda na Reistne (výhliadka) 2 km od Valtíc
  • Rendez-vous, nazývaný Dianin chrám 3 km od Valtíc
  • Kaplnka sv. Huberta 3 km od Valtíc

Poloha a doprava

Od slovenských hraníc (Kúty) je Lednicko valtický areál vzdialený pol hodinku cesty autom a z Bratislavy je to cca hodinka cesty autom. Samotné Valtice a Lednice sú od seba vzdialené len niekoľko kilometrov.

Cyklotrasy

Česká republika je vo všeobecnosti známa množstvom cyklistických chodníkov. Ak by ste si chceli spraviť výlet na bicykli je to jedna z možností ako spoznať Južnú Moravu.

Mikulov

Mikulov je vyhľadávanou turistickou lokalitou Južnej Moravy. Mesto má atraktívnu polohu, pretože sa nachádza priamo pod svahmi Pálavy a neďaleko od Pálavských rybníkov. Najkrajšou dominantou mesta je Mikulovský zámok, z ktorého uvidíte krásny výhľad na mesto. Zámok si môžete pozrieť aj zvnútra robia sa v ňom prehliadkové okruhy. V Mikulove nájdete malebné pivnice plné dobrého vína, výdatné domáce jedlo a krásnu prírodu. Miestna oblasť Pálavy sa pre svoje krásy dostala na zoznam prírodných rezervácií UNESCO.