Čo robiť počas karantény

Čo robiť počas karantény

Poznáme to už všetci, sme doma už mesiac nikam nechodíme a čas beží pomaly a ťažko. Spísali sme pre vás pár tipov čo robiť počas karantény.

Prajeme vám príjemné čítanie.

Rozmýšlate čo robiť počas karantény, aby ste sa doma nenudili?

Isto ste si už upratali celý byt/dom, spravili ste si poriadok vo veciach, pretriedili ste si fotografie, spravili ste si poriadok v emailoch, zahrali ste sa s rodinou všetky spoločenské hry, ktoré ste doma našli a rozmýšľate čo ešte vymyslieť, aby ste sa nenudili a zároveň robili niečo čo vás bude baviť?

Máme pre vás niekoľko tipov, vďaka ktorým môžete svoj voľný čas stráviť efektívne a zábavne, aj doma.

1. Pozrite si zaujímavé dokumenty

Odporúčame pozrieť si napr. aktuálny dokument The lockdown: One month in Wuhan, ktorý dokumentuje mesiac v čínskom meste Wuhan, počas karantény celého mesta, kde pandémia koronavírusu prepukla. Dokument nájdete tu:

2. Pozrite si filmy

Ak radi pozeráte cestovateľské filmy, tak vám uvádzame zopár tipov:

Jedz, modli sa a miluj

Liz Gilbert (Julia Roberts), hrdinka filmu Jedz, modli sa, miluj, je moderná žena, ktorá sa vydáva poznávať a obdivovať krásy sveta a súčasne sa pokúša znovu nájsť a prebudiť svoje pravé ja. Po tom, čo jej životné istoty a priority úplne rozvráti rozvod, si Liz vezme v zamestnaní ročnú dovolenku a úplne v rozpore so svojimi zásadami sa rozhodne riskovať všetko pre to, aby zmenila svoj život. Počas svojich exotických a pozoruhodných ciest poznáva v Talianska jednoduché potešenie z dobrého jedla, v Indii silu modlitieb a meditácií, a konečne na Bali nájde nečakaným spôsobom pokoj v duši a rovnováhu lásky. Film Jedz, modli sa, miluj je natočený na motívy skutočného a pozoruhodného príbehu a dokazuje, že existuje viac spôsobov, ako si užívať a poznať svet.

Pláž

Mladý Američan Richard sa so skupinou priateľov túla po Ázii. Počas pobytu v Bangkoku stretne čudného chlapíka, tuláka Daffyho, ktorý spácha samovraždu. Richard získa jeho mapu, na ktorej je zakreslené tajné miesto na jednom thajskom ostrove, ktoré je údajne pozemským rajom – nádherná, turistami neskazená pláž. Spriatelí sa s mladým francúzskym párom – Etiennom a Françoise. Trojica sa vyberie miesto nájsť, čo sa im podarí. Ostrov je skutočne taký, ako bol popisovaný, s jedinou výnimkou – nie je opustený.

Milionár z Chatrče

18-ročný mladík Jamal Malik sedí v televíznom štúdiu naproti moderátorovi indickej verzie súťaže Chcete byť milionárom a čaká na poslednú otázku, ktorá ho delí od rozprávkovej výhry 20 miliónov rupií. Ešte pred krátkym časom bol chudobným chlapcom z bombajského slumu, chlapcom, ktorý sa narodil do sveta bez budúcnosti, do sveta nepredstaviteľnej biedy. Ako sa chalan z ulice dokázal dostať tam, kam sa nedostali ani mladíci z lepších rodín, ani učenci s niekoľkými titulmi vo vrecku? Odpovede na tieto otázky bude z Jamala ťahať niekto oveľa nepríjemnejší ako televízny moderátor. Pred poslednou otázkou má Jamal iba jeden deň na to, aby sa pripravil. Bohužiaľ, prípravu mu strpčujú policajní vyšetrovatelia, ktorí ctia prezumpciu viny a snažia sa aj s použitím brutálnej sily získať od Jamala odpoveď na kľúčovú otázku – akým podvodom sa dostal na krôčik od rozprávkového bohatstva. Jamal im rozpráva svoj životný príbeh, z ktorého policajti pochopia, prečo pozná odpovede na všetky zákerné súťažné otázky. A tiež sa dozvedia, že Jamal má aj ďalšie dôvody k účasti v slávnej televíznej súťaži než len vidinu hromady peňazí, napríklad úsilie nájsť stratenú lásku… Pripravte sa na to, že príbeh Jamala Malika vo vás nájde emócie, o ktorých ste ani nevedeli, že ich ešte máte. Osem Oscarov z desiatich nominácií

Brooklyn

Je to príbeh mladučkej Írky, ktorá v 50. rokoch prichádza s prázdnymi rukami a hlavou plnou snov do „Veľkého jablka“. Chystá sa tu, ako inak, prežiť svoj americký sen. Eilis doma zanecháva staromódnu matku aj vo všetkých ohľadoch dokonalú sestru Rose. Práve tá jej americké dobrodružstvo vybavila u starostlivého pastora, ktorý si Eilis za veľkou mlákou vezme pod ochranné krídlo. V novom svete ju čaká nové bydlisko, nové priateľky, práca v luxusnom módnom dome, o akom v Írsku ani nechyrovala. Miesto radosti a vzrušenia sa však do jej duše zahrýza nekonečný smútok za domovom a hrejivým pocitom, že niekam a k niekomu patrí. Mladé krásne dievča, ale nikdy neostáva osamotené príliš dlho. Tobôž v New Yorku. Na jednej z írskych tancovačiek stretáva sympatického mladíka (paradoxne Taliana) a cudzie veľkomesto sa začína stávať jej novým domovom. Keď to však najmenej čaká (a potrebuje), veci sa dramaticky zvrtnú. Jej blízkych v Írsku postihla tragédia a ona sa ocitá na križovatke.

Vicky Cristina Barcelona

Vicky a Cristina sú dve mladé krásne Američanky, ktoré chcú stráviť leto v Španielsku, v ktorom stretnú veľmi atraktívneho Casanovu a jeho peknú, ale rozmarnú ex-manželku. Keď sa ich osudy začnú zamotávať, začína medzi nimi preskakovať iskrenie a to už s typickým humorom legendárneho režiséra.

Sedem rokov v Tibete

Príbeh dobrodružnej cesty rakúskeho horolezca Heinricha Harrera, ktorý so svojím priateľom Petrom Aufschneiterom chcel dobyť vrchol jedného z najvyšších štítov Himaláji – Nanga Parbatu. Po úteku zo zajateckého tábora prešiel celými Himalájami až do tajomného sveta Tibetu, kde sa stal učiteľom mladého Dalajlámy. Medzi týmito dvoma ľuďmi z úplne odlišných svetov sa rozvinulo priateľstvo, ktoré im prinieslo múdrosť a pre Harrera znamenalo aj hlboké vnútorné znovuzrodenie. Film je založený na skutočnej udalosti.

3. Zájdite si na virtuálnu návštevu múzea

Aj keď nemôžeme teraz cestovať, tak aspoň takto z pohodlia domova môžete virtuálne navštíviť múzea. Spoločnosť Google Arts & Culture sa spojila s viac ako 500 múzeami a galériami na celom svete pozrieť si ich môžete tu:

4. Navštívte virtuálnu prehliadku miest

Vďaka google maps môžete navštíviť virtuálne miesta, a tak si môžete spraviť zoznam miest, ktoré by ste v budúcnosti radi navštívili a môžete ich začať objavovať aspoň virtuálne.

5. Naučte sa niečo nové vďaka online kurzom

Vedeli ste, že na internete nájdete online kurzy, ktoré sú zadarmo?

Na internete môžete nájsť ponuku online kurzov, ktoré sú zadarmo. Ako príklad uvádzame Alison je svetový zdroj kurzov v angličtine, francúžštine a nemčine pokrýva všetko na prípravu pre rozvoj základných pracovných zručností. Medzi hlavné oblasti patria: Obchodné a podnikateľské zručnosti, Finančné a ekonomické zručnosti, Jazyky, Digitálne a IT zručnosti, Personálny rozvoj, Školské kurikulum a Diplomové kurzy. Ukončenie kurzu je garantované certifikátom alebo diplomom.

Ponuku online kurzov zadarmo si môžete pozrieť tu:

Vzdelávať sa môžete aj vďaka youtube nájdete tam veľa kanálov o vede a vzdelávaní, o učení cudzích jazykov, o varení, o ručných prácach, o podnikaní, marketingu, programovaní atď.. Takže, ak sa chcete vzdelávať, tak na youtube určite nájdete niečo, čo sa vám bude hodiť.

6. Prečítajte si knihu

Ak ste si doteraz nenašli čas na prečítanie svojej obľúbenej knihy teraz je ten správny čas. Na internete nájdete aj bohatú ponuku rôznych žánrov e-kníh, ktoré si môžete stiahnúť zadarmo.

7. Cvičte

Je apríl, ideálny čas spevniť postavu, či schudnúť do plaviek. Môžete si zacvičiť z pohodlia domova a k tomu aj s deťmi a to aj bez žiadnych špeciálnych pomôcok. Na internete nájdete ponuku online cvikov na doma, ktoré sú zadarmo. Ponuku online cvikov na doma si môžete pozrieť tu:

8. Uvarte si dobré jedlo

Veľa krát ste si chceli navariť niečo dobré a vyskúšať nový recept, ale nebol čas?Môžete tak spraviť teraz počas karantény kedy je toho času viac. Inšpirovať sa môžete rôznymi receptami na internete. Napr. na youtube nájdete kopec receptov aj s video návodmi.

9. Relaxujte pri hudbe

Radi by ste doma relaxovali?Vďaka relaxačnej hudbe, ktorú môžete nájsť na youtube môžete relaxovať aj doma pri sviečkach, vo vani, na terase, v záhrade atď. Ponuku relaxačnej hudby si môžete vypočuť tu:

Ak by ste si chceli popri hudbe aj zatancovať prípadne popri hudbe upratovať môžete, tak spojiť príjemné s užitočným. Odporúčame si cez youtube pustiť latino hudbu tá vás určite roztancuje. Ponuku latino hudby si môžete pozrieť tu:

10. Nápady na hry s deťmi

Neviete ako zabaviť deti doma, aby sa nenudili a zároveň chcete vymyslieť pre nich program, aby sa aj zabavili. Skúste si cez youtube pozrieť nápady ako zabaviť deti doma počas karantény určite niečo zaujímavé nájdete a budú spokojné nie len deti, ale aj vy. Rôzne nápady môžete nájsť aj na internete.

Ak máte nejaké otázky kľudne nás môžete kontaktovať, radi vám poradíme.