Koronavírus a cestovanie

Koronavírus a cestovanie

Článok aktualizovaný dňa 29.4.2020

Austrian Airlines predlžuje zrušenie svojich všetkých letov do 31.5.2020.

Ak sa vás toto zrušenie týka, máte nárok na bezplatné prebookovanie, môžete požiadať o voucher v hodnote letenky + 50 Eur naviac ako odškodné, a takisto máte nárok na vrátenie peňazí.

Turecký letecký dopravca Turkish Airlines oznámil, že neobnoví žiadne zo svojich medzinárodných letov až do 28. mája 2020. Vnútroštátne lety sú zastavené do 1. mája 2020.

Letecká spoločnosť Laudamotion má prerušené lety až do odvolania.

Článok aktualizovaný dňa 27.4.2020

Wizz Air od 1.5.2020 obnovuje svoje lety zo svojich základní vo Viedni, v Londýna a Temešvári.

Od mája budú z Viedne pokračovať lety do týchto 20 destinácií:

Atény (Grécko)
Charkov (Ukrajina)
Dortmund (Nemecko)
Eindhoven (Holandsko)
Kyjev (Ukrajina)
Kolín nad Rýnom (Nemecko)
Kutaisi (Gruzínsko)
Larnaka (Cyprus)
Lisabon (Portugalsko)
Miláno (Taliansko)
Ohrid (Severná Macedónsko)
Oslo (Nórsko)
Reykjavík (Island)
Rím (Taliansko)
Tel Aviv (Izrael)
Tenerife (Španielsko)
Solún (Grécko)
Valencia (Španielsko)
Varna (Bulharsko)
Varšava (Poľsko)

Článok aktualizovaný dňa 24.3.2020

WizzAir oznámila, že od utorka 24. marca prerušuje všetky letecké linky z letiska Swechat do 1. mája 2020. Ak vám Wizz air zruší let, tak máte nárok na vrátenie peňazí alebo voucher na ďalší let v hodnote 120% zaplatenej ceny.

Lauda zruší všetky lety od 16. marca do 30. apríla o zrušení vášho letu budete informovaný emailom.

Turkish Airlines budú od piatka 27. marca lietať z Istanbulu iba do piatich medzinárodných destinácií: Addis Abeba, Hongkong, Moskva, New York, Washington. Ak sa rozhodnete zrušiť svoju letenku, dostanete peniaze naspäť. Máte možnosť si letenku namiesto vrátenia odložiť na neurčito aerolinky totiž poskytnú bonus vo výške 15% všetkým, ktorí odložia letenky, namiesto ich vrátenia.

Článok aktualizovaný dňa 21.3.2020


Letecká spoločnosť Emirates Airlines oznámila zrušenie všetkých letov z Viedne v termíne od 23.3. do 30.6.2020. Emirates taktiež ruší linku z Prahy do Dubaja od 25.3. do 30.6.2020.

Letecká spoločnosť Laudamotion zruší lety až do 30.4.2020 o zrušení vášho letu budete informovaný emailom.

Slovenskí cestujúci, ktorí zostali v cudzine môžu pre prílet domov využiť letisko v Prahe a z Prahy cestovať do SR po vlastnej osi, avšak musia doložiť čestné prehlásenie o tranzite.

Slovákov zo zahraničia dostanú domov aj chartrové lety, ak sa nachádzate v zahraničí, využite elektronické formuláre MZV SR, telefónne linky sú preťažené. MZV SR zároveň vyzýva občanov, aby sa čo najviac priblížili k Slovensku. Treba sa zaregistrovať na webe Ministerstva zahraničia Slovenskej republiky. Zaregistrovať sa môžete tu:

Kontaktovať najbližšie veľvyslanectvo Slovenskej republiky môžete tu:

Článok aktualizovaný dňa 17.3.2020

Maďarské letisko sa zatvára pre cudzincov. Cez maďarské letisko budú vpustení už iba občania Maďarska platí od dnes 17.3.2020. Taktiež sa zatvárajú maďarské hranice od 17.3.2020 viac info sa dočítate tu:

Viedenské letisko v najbližších dňoch pre koronavírus zastaví všetky pravidelné spojenia. Viac info sa dočítate tu:

Aktualizovaný článok dňa 16.3.2020

Spoločnosť Laudamotion ruší všetky lety od 16.3 do 8.4.2020. O zrušení letenky vás budú informovať emailom. Letecká spoločnosť vám buď vráti peniaze alebo budete mať možnosť prebukovania letenky zadarmo na iný termín.

Austrian Airlines ruší všetky lety od 18.3 do 28.3.2020.

Mnohé letecké spoločnosti dávajú možnosť zadarmo prebukovanie letenky na neskorší dátum Emirates, Qatar Airways, Lufthansa, Swiss, Austrian, Brussels či Finnair.

Od 13.3. až do 31.3. ruší Ryanair poplatky za zmenu letu kvôli koronavírusu. Ak ste mali v tomto termíne letieť, zmenu môžete urobiť zadarmo. Ak si letenku chcete prebukovať na iný termín musíte doplaiť rozdiel v cene novej letenky, ak je náhodou drahšia.

Tieto opatrenia platia aj pre letenky Laudamotion napríklad z Viedne. Až do 31. marca Laudamotion ruší väčšinu letov z Viedne. Ten komu zrušili let dostane info emailom.

Na môžnosť prebukovania vašej letenky kontaktujte predajcu, cez ktorého ste si letenku zakúpili, ak ste si letenku zakúpili priamo cez leteckú spoločnosť treba kontaktovať leteckú spoločnosť. Ak ste si letenku zakúpili priamo cez Ryanair zmenu vykonáte na stránke Ryanair.com v Manage my booking.

Koronavírus a cestovanie / Koronavírus ochorenie COVID-19 ovplyvňuje vo veľkej miere cestovanie. Spísali sme pre vás článok kde sa dočítate čo je to nový koronavírus, čo robiť ak cestujete z oblasti nákazy, ako znížiť riziko nákazy, ako postupovať, keď sa rozhodnete necestovať, a taktiež načo máte nárok, ak vám letecká spolocnosť let zruší.

Čo je to nový koronavírus?

Epidémia akútnych respiračných infekcií vyvolaných novým koronavírusom (SARS-CoV-2) vznikla v Číne, najvyšší počet ochorení je v meste Wuhan. Najväčší počet ochorení na koronavírus v Európe je v Taliansku.

Aktuálne informácie o počte nakazených a v akej krajine sa nachádzajú, si môžete pozrieť tu:

Ako sa koronavírus šíri?

K prenosu z človeka na človeka dochádza formou kvapôčkovej infekcie a teda vírus sa šíri telesnými tekutinami pri kašli, ale taktiež pri kýchaní či blízkom rozhovore. Pritom k prenosu dochádza i kontaktom, a to priamo dotykom s infikovanými rukami či nepriamo, prostredníctvom znečisteného prostredia a pomôcok. Rizikové je hlavne podávanie rúk, ale tiež dotýkanie sa očí, úst a nosa kontaminovanými rukami.

Aktuálne Informácie o koronavíruse na Slovensku môžete nájsť na stránke ministerstva zdravotníctva tu:

ČO ROBIŤ, AK CESTUJETE Z OBLASTÍ NÁKAZY NOVÝM KORONAVÍRUSOM A OBJAVÍ SA U VÁS TEPLOTA, KAŠEĽ ALEBO DÝCHAVIČNOSŤ?

Ak sa u Vás v priebehu letu vyskytnú príznaky respiračného ochorenia, okamžite to oznámte palubnému personálu. V prípade, ak už ste na letisku, neopúšťajte priestor letiska a vyhľadajte stálu lekársku
službu na letisku. Ak už ste doma, nikam nechoďte. Vyhnite sa kontaktu s ostatnými ľuďmi. Telefonicky kontaktujte svojho lekára alebo lekársku pohotovostnú službu. Informujte ich o svojom pobyte v rizikovej oblasti. Často si umývajte ruky mydlom a vodou. Ak nie sú dostupné, používajte dezinfekčné
prostriedky na báze alkoholu. Pri kašli si zakrývajte ústa a nos vreckovkou alebo použite rukáv, nie ruky.

Ako znížiť riziko nákazy koronavírusom?

Umývajte si ruky mydlom a vodou alebo prostriedkom na báze alkoholu. Zakrývajte si nos a ústa keď kašľete a kýchate vreckovkou, alebo ohnutým lakťom. Vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky. Zabráňte nechránenému kontaktu s divými alebo hospodárskymi zvieratami. Mäso a vajíčka dôkladne prevarte.

Ako znížiť riziko nákazy koronavírusom pri cestovaní s lietadlom?

Ak už budete letieť a chcete mať istotu, odporúčame zohnať si respirátor (trieda FFP2 alebo FFP3). Používajte ho v samotnom lietadle, a taktiež aj pri pohybe na letisku. Lietadlo ma veľmi výkonnú filtráciu vzduchu a ten je tam čistejší, ako na väčšine miest, kde sa nachádza vyššia koncentrácia ľudí (účinnosť filtrácie až 99,5%) – no ak by ste vedľa seba mali niekoho s nákazou, ani dobrý filtračný systém by vám nepomohol. Ak si teda chcete byť istí a chrániť sa, skúste si zohnať respirátor.

Ako postupovať, keď sa z dôvodu koronavírusu rozhodnete necestovať a už máte kúpené letenky, zaplatené ubytovanie alebo zaplatenú dovolenku?

Zakúpené letenky: ak sa rozhodnete, že nechcete cestovať z dôvodu koronavírusu nárok na vrátenie peňazí za letenku nemáte, avšak ak cestujúci let nevyužije, predmetom vrátenia sú vždy letiskové dane a poplatky, keďže nebudú využité.

Nízkonákladové letecké spoločnosti vo väčšine prípadov nevracajú ani tieto finančné prostriedky, pretože väčšina leteckých spoločností tohto typu účtuje za žiadosť o vrátenie sumy daní a poplatkov administratívny poplatok, ktorého výška je rovná tejto sume.

Klasické letecké spoločnosti, čiže tie, ktoré nepatria do skupiny nízkonákladoviek, napr. Air France, Turkish Airlines, KLM, Austrian Airlines, Swiss Airlines, atď., majú osobité podmienky zrušenia letenky/ letu. Väčšinou je pravdepodobné, že sa vám vrátia nevyužité dane a poplatky. Vždy však skontaktujte leteckú spoločnosť, prípady sa posudzujú individuálne.

Zakúpené ubytovanie: väčšina hotelov na Bookingu má možnosť storna zadarmo do nejakej doby veľa z nich je 24 či 48 hodín pred príchodom. V takomto prípade máte možnosť bezplatne zrušiť ubytovanie a dostať peniaze naspäť. V prípade, že storno zakúpené nemáte môžete skúsiť kontaktovať ubytovacie zariadenie vysvetliť im situáciu a dúfať, že vám peniaze vrátia aj keď reálne na to nárok nemáte.

Airbnb: má špecifické podmienky rušenia rezervácií v súvislosti s koronavírusom. Celé si ich viete prečítať tu:

Zakúpená dovolenka: pokiaľ ste si objednali dovolenku cez cestovnú kanceláriu, pozrite si zmluvné podmienky, ktoré by mali obsahovať aj časť o storno poplatkoch. Aj v prípade zrušenia dovolenky menej ako 2 týždne vopred by ste mohli mať nárok na vrátenie aspoň 25% z ceny zájazdu. Všetko záleží od konkrétnej cestovnej kancelárie a zmluvných podmienok.

Štátna obchodná inšpekcia vydala usmernenie a radí, ako požiadať o vrátenie peňazí prečítať si o tom môžete tu:

Načo máte nárok, keď vám letecká spoločnosť let zruší?

V takomto prípade máte nárok na vrátenie peňazí za letenku alebo výber náhradného termínu odporúčame kontaktovať predajcu cez ktorého ste si letenku zakúpili, ak ste si letenku zakúpili priamo cez leteckú spoločnosť treba kontaktovať leteckú spoločnosť. Lehota na vrátenie 100 % ceny letenky trvá v rozmedzí 1 – 8 týždňov. Letecká spoločnosť o zrušení letu vás bude informovať emailom. Ak by vám letecká spoločnosť zrušila let menej ako 2 týždne pred odletom a nešlo by o vis major situáciu, máte nárok aj na odškodnenie od 250€ do 600€. Tak hovorí nariadenie EÚ, ktoré je záväzne pre každú leteckú spoločnosť, ktorá prepravuje pasažierov EÚ po Európe.

O vis major pritom nejde, ak letecká spoločnosť zruší let kvôli tomu, že je poloprázdny (aj keď je let poloprázdny kvôli tomu, že ľudia kvôli korone necestujú). O vis major ide v prípadoch štrajku či prírodných katastrofických situácií, ktoré letecká spoločnosť nevie ovplyvniť. Viac informácii o zrušenom lete sa dočítate tu:

Záver

Nakoľko je situácia s koronavírusom vo svete nie zrovna najlepšia cestovanie nateraz radšej odložte, až kým sa veci nedajú do poriadku. Pevne veríme, že sa všetcia ku koronavírusu postavíme zodpovedne a disciplínovane, a že ho spoločne zvládneme prekonať.

Ak máte nejaké otázky kľudne nás môžete kontaktovať radi vám poradíme.